Dalahäst (Dalarnapaardje)

Hét symbool voor Dalarna en tegenwoordig ook voor Zweden is het Dalarnapaardje.
De enige echte wereldberoemde houten paardjes worden gemaakt in Nusnäs, in de buurt van Mora, bij de familie Olsson. Het dalarnapaardje wordt al meer dan 350 jaar gemaakt en over de gehele wereld verkocht.
In vroeger tijden werden gedurende de lange winteravonden als huisnijverheid verschillende kinderspeeltjes uit hout gesneden. Zo zijn de Dalarna paardjes ontstaan, in allerlei maten en kleuren.

Het symbool is populair geworden, omdat men tijdens de wereldtentoonstelling van 1939 in New York een blikvanger wilde hebben voor de ingang van het Zweedse paviljoen. Dit werd een heel groot, houten paard van 2 meter 80 hoog. Hier kwamen zoveel enthousiaste reacties op, dat men op grote schaal kleine replica’s van dit paard is gaan maken. Er zijn daarna tot op de dag van vandaag vele varianten van deze paardjes gemaakt.

Het paardje wordt ook nu nog grotendeels handmatig uit hout gesneden en geheel met de hand beschilderd. Daardoor is geen één paardje hetzelfde. Het productieproces is te volgen tijdens een bedrijfsbezoek aan Nils Olsson.
Meer informatie vind je via Nils Olsson.

Het grootste Dalarnapaard van de wereld staat in Avesta. Het is 13 meter hoog.


Links

Sifferbo Stugby en B&B Een modern en gezellig vakantiepark gelegen in Dalarna, midden in de natuur, in een prachtige bosrijke omgeving met veel meren en rivieren.