Winteractiviteiten

In Zweden en ook in Dalarna zijn goede mogelijkheden voor een wintervakantie. Dalarna heeft nog echte winters met sneeuw en ijs. Voor de wintersporters is skiën en snowboarden mogelijk tegen een redelijk lage prijs en vrijwel 100% sneeuwzekerheid tussen Kerstmis en Pasen.
In de winter zijn er vele mogelijkheden voor winters vermaak in de sneeuw en op het ijs. Daarnaast is het ook mogelijk om heerlijk te zwemmen in het zwemparadijs Aqua Nova in Borlänge of de kopermijn in Falun of het sprookjespark Tomteland (Santaworld) in winterse sferen te bezoeken.

SchaatsenVoor degenen die graag schaatsen op natuurijs is er volop gelegenheid op de vele kleine of grotere meren in Dalarna. Iedere winter kan er worden geschaatst en meestal vanaf december t/m eind maart.
Wie van grote schaatstochten houdt kan zijn hart ophalen op het Runn Meer, gelegen tussen Borlänge en Falun. Hier kun je schaatsen op geveegde en sneeuwvrij gehouden schaatsbanen van verschillende lengtes (tot zelfs 50 km lang) en geschikt voor zowel de beginneling als ook voor de zeer ervaren schaatsliefhebber. Het is een echt schaatsparadijs voor het hele gezin en ideaal voor allerlei kortere en langere tochten.
Je kunt ook Zweedse schaatsen huren, bestaande uit een klapschaats, losse schoenen en eventueel ook stokken. De schaatsen klik je onder je schoenen, net als met langlaufski's. Zweden schaatsen meestal met stokken.

Hondenslee tochtenEen zeer speciale winterbelevenis en avontuur is het maken van een tocht met een hondenslee getrokken door husky's. In Dalarna kun je prachtige hondenslee tochten maken, o.a. op de hoogvlaktes (fjällen) tegen de Noorse grens aan.
Bijvoorbeeld bij Fjälläventyr in Sälen kun je diverse kortere of langere tochten maken, die ook geschikt zijn voor kinderen. De gids gaat voorop en jij volgt in zijn spoor met jouw slede. Het is niet goedkoop, maar zeker het geld waard; voor een tocht van 1,5 uur betaal je voor volwassenen ca. 800 SEK/persoon en kinderen tot 12 jaar ca. 500 SEK/persoon.
Tijdens de tocht kan het erg koud zijn, dus warme/winddichte (ski)kleding en warme schoenen of laarsen (winterboots) zijn aan te bevelen.

SkiënDalarna heeft geweldige skigebieden waar je prima kunt skiën en snowboarden en de prijzen van de skipassen zijn veel lager dan in de Alpenlanden.
De skigebieden zijn open vanaf half december t/m ongeveer half april. Er worden vaak ook sneeuwkanonnen gebruikt, die zorgen voor sneeuwgarantie.
Bijvoorbeeld in het skiresort Romme Alpin, bij Borlänge zijn 14 liften en 34 afdalingen.
Je kunt er perfect skiën in een gezellige en relaxte sfeer, zonder de gebruikelijke drukte van de grote skigebieden. Er is voldoende uitdaging voor de ervaren skiër en biedt ook veel mogelijkheden voor de beginner. Ook is er een speciale transportbandlift voor de allerkleinsten.
De skigebieden zijn ook zeer geschikt voor kinderen. Kinderen onder de 8 jaar kunnen vaak gratis skiën, indien ze begeleid worden door een volwassene met een skipas. Voor kinderen is het dragen van een skihelm verplicht!

LanglaufenEr kan volop gelanglauft worden in Dalarna, zowel korte als lange tochten zijn mogelijk op goed geprepareerde loipen. Daarnaast zijn er ook vele verlichte loipes (Zweeds:Elljusspår) aanwezig. Uiteraard zijn de langlaufloipen geopend afhankelijk van de hoeveelheid sneeuw die er ligt. Bij sommige langlaufgebieden worden sneeuwkanonnen gebruikt, o.a. bij Lugnets skidstadion.
Bijvoorbeeld bij Falun (Lugnet, Sörskog, Stångtjärn), bij Borlänge (Bergebo, Gyllbergen, Mellsta) of bij Leksand (Granbergstoppen, Siljan, Källberget) kun je uitstekend langlaufen op goed geprepareerde langlaufloipen.
De echte uitdaging is de Vasaloppet, het grootste jaarlijkse langlaufevenement van Zweden. Deze wedstrijd gaat over een afstand van 90 km van Sälen naar Mora in Dalarna. Hieraan doen ongeveer 16.000 mensen mee en dit is een soort Elfstedentocht happening van Zweden. Vooral de zeer massale start is een heel spektakel om te zien.
In de week voor deze wedstrijd is het ook mogelijk om deze afstand of kortere afstanden zelf te langlaufen. Hiervoor moet je je wel inschrijven en het aantal deelnemers is beperkt.

SneeuwschoenwandelenDe prachtige heuvelachtige landschap van Dalarna biedt vele mogelijkheden voor sneeuwschoenwandelen.
Dit is een fantastische manier om tijdens de winter, als er veel sneeuw ligt, toch te kunnen wandelen en van de natuur te genieten. Je komt op plaatsen waar je anders niet kunt komen.
Het is heel eenvoudig te doen en geschikt voor de hele familie, ook voor kinderen. Een sneeuwschoen is een soort racket die je onder je wandelschoen vastklikt.
In verschillende plaatsen is het mogelijk om sneeuwschoenen en stokken te huren. Stevige wandelschoenen zijn wel noodzakelijk.

Sneeuwscooter tochtenDe uitgestrekte natuur van Dalarna is prima geschikt voor het maken van sneeuwscooter tochten door het prachtige winterse landschap. Dit is een leuke en spannende ervaring, crossen over meren en open vlaktes en door bospaadjes. Op diverse plaatsen worden sneeuwscooter safari’s georganiseerd.
Bijvoorbeeld in de omgeving van Falun en Sälen zijn sneeuwscooter safari's mogelijk. Onder begeleiding van een gids kun je hier leuke tochten maken. Wel warme kleding aantrekken en een helm is bij de huur inbegrepen.

Links


Boek een leuk en comfortabel huisje bij
Sifferbo Stugby en B&B

Een kleinschalig en gezellig vakantiepark en B&B gelegen midden in de natuur. Geriefelijke, moderne en volledig uitgeruste huisjes.