Noord-Dalarna

Noord-Dalarna bestaat voor een groot deel uit berglandschappen; fjällen (lege en ruige hoogvlaktes) en bergtoppen.

Natuur en activiteiten

De hoogste berg van Dalarna, de Storvätteshogna met 1.204 meter hoog, ligt in het berglandschap van Grövelsjön. Dit gebied ligt 38 km ten noorden van de plaats Idre, op de grens van Zweden en Noorwegen.
De hoogste waterval van Zweden, de Njupeskär met 93 meter hoog, ligt in het Nationaal Park Fulufjället. Dit park ligt ten westen van de plaats Särna. Voor meer informatie zie Fulufjället.

Er zijn vele mogelijkheden om actief bezig te zijn in de natuur. Je kunt vele wandelingen maken over de fjällen en bij Idre en Sälen zijn diverse mountainbike routes.
Bij de plaatsen Sälen en Idre vind je de grootste skigebieden van Zweden. Naast skiën kunnen hier ook o.a. hondenslee tochten worden gemaakt.

Cultuur

Ten noorden van Idre, in het uiterste noorden van Dalarna, vind je het meest zuidelijke Sami-dorp (Laplandbewoners) van Zweden. Hier kun je de Sami cultuur bekijken en grazen de kuddes rendieren, die je in het voorjaar en zomer tegen kunt komen.

Links

Sifferbo Stugby en B&B Een modern en gezellig vakantiepark gelegen in Dalarna, midden in de natuur, in een prachtige bosrijke omgeving met veel meren en rivieren.