Midzomer

Midzomer wordt ook wel zomerzonnewende genoemd en is een traditioneel feest.
Midzomeravond wordt in Zweden gevierd op de vrijdag die het dichtst bij 21 juni, de langste dag van het jaar, valt.

Midzomer wordt in Dalarna nog zeer uitgebreid gevierd en wordt gezien als een van de belangrijkste feestdagen naast de kerst. De start van de zomer wordt gevierd. Het is dan in Dalarna, op enkele uren na, de gehele dag licht. Echt donker wordt het niet eens, meer een soort schemer.

In Zweden wordt met midzomer de meiboom (majstång in het Zweeds) geplant.
Ieder dorp heeft zijn eigen meiboom en de dag waarop deze wordt geplant ligt ergens in juni rond midzomeravond. Het planten van de meiboom is een kleurrijk geheel. Per dorp ziet de meiboom er iets anders uit, maar de basis is een kruis met grote kransen aan de dwarslat. De meiboomkransen worden gemaakt van berketakken, bladeren en bloemen en aan de meiboompaal gehangen. Meestal is een groep mensen gekleed in de traditionele klederdracht. Er is muziek, meestal accordeon- en gitaarmuziek, en na het planten wordt er gedanst rond de meiboom.

Daarnaast is midzomer vooral een feest waarbij de families bij elkaar komen en gezellig eten en drinken. Traditioneel wordt er dan haring, aardappels en aardbeien gegeten.

Valborgsmässoafton
Naast midzomer wordt er hier in Zweden ook het begin van de lente, het einde van de donkere winterdagen, gevierd op 30 april. Er wordt dan een vreugdevuur (groot soort "paasvuur") ontstoken en vuurwerk afgestoken. Mensen komen 's avonds bij elkaar rond het vuur.

Links

Sifferbo Stugby en B&B Een modern en gezellig vakantiepark gelegen in Dalarna, midden in de natuur, in een prachtige bosrijke omgeving met veel meren en rivieren.